Os OSSVan overheid tot financien

Opensource in de Nederlandse gemeenten

Opensourcesoftware wordt door overheden steeds meer ingezet. De rijksoverheid stelt zich als doel om open standaarden te hanteren, waarbinnen het gebruik van opensource-applicaties een grote rol speelt. Dit vergemakkelijkt digitaal contact met de burger, en kan door het niet meer hoeven aankopen van licenties voor commerciële software een flinke kostenbesparing opleveren. Maar ook op het gemeentelijke niveau worden open standaarden steeds verder geïmplementeerd, waarbinnen opensource-oplossingen steeds uitgebreider worden toegepast. En vaak is kostenbesparing dan wel een aanzet, maar eenmaal geïmplementeerd doet opensourcesoftware vaak niet onder voor de closed source alternatieven.

De Gelderse gemeente Ede wordt gezien als een groot voorstander van het zo breed mogelijk inzetten van opensource. In 2009 zijn zij overgestapt op het softwarepakket Typo3 voor de content management op de gemeentelijke website. Vervolgens vond de gemeente een bedrijf in India bereid om de opensource zoekmachine Solr aan te passen zodat deze geïntegreerd kon worden binnen Typo3, het eindresultaat was een vloeiend draaiend content management systeem met een zoekfunctie die veel sneller was dan die van de bekende grote zoekmachines. Het totale project kostte de gemeente 54.000 euro, wat bij elk closed source alternatief vele malen hoger zou zijn geweest. Andere gemeenten besloten ook over te stappen, en hierop werd het platform Typo3gem opgestart. Binnen dit platform werken alle gemeenten die Typo3 als hun content management systeem gebruiken gemeenschappelijk aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, die de werking, de gebruiksvriendelijkheid en de stabiliteit alleen maar verder bevorderen.

Een pionier op het gebied van opensource is de Noord-Hollandse gemeente Heerhugowaard. Bij deze gemeente werd op de servers al sinds het einde van de jaren tachtig gewerkt met UNIX, en in 1995 besloot men over te stappen op Linux. Dit is nog steeds de basis van het gemeentelijke computernetwerk, en inmiddels draaien er meerdere diensten op de Linux-servers, zowel open source als commercieel. Voor de mail wordt er gebruik gemaakt van IBM Lotus Notes, waarvan de servercomponent (Lotus Domino) uitermate stabiel is in een Linux-omgeving. Ook draaien de bedrijfshulpverlening, het ticketsysteem en de receptie in deze omgeving, en er zijn plannen om de inzet van opensource-oplossingen nog verder uit te breiden.

Hoewel er ook nog gemeenten zijn waarbij men minder voortvarend is met de inzet van opensourcesoftware gaan er steeds meer overstag. Opensourcesoftware wordt steeds breder ingezet en neemt een steeds centralere positie in. Zo kan er zonder verlies van functionaliteit worden bezuinigd, en kan een gemeente het overgebleven geld investeren op punten waar dat echt nodig is.

Browse by Topic