Os OSSVan overheid tot financien

Wat betekent de politiek voor studenten?

De Nederlandse politiek heeft het belang van een goede opgeleide beroepsbevolking niet zo hoog op de politieke agenda staan. Door verschillende bezuinigingsmaatregelen maatregelen zorgt Den Haag ervoor dat de kenniseconomie ten onder zal gaan.

De grootste partij van Nederland de VVD wil de basisbeurs gaan afschaffen en een leenstelsel gaan invoeren. Dit zou voor veel beginnende studenten een grote drempel kunnen gaan worden om te gaan studeren. Je carrière gaan beginnen met een fikse studieschuld, daar zit niemand op te wachten en kan wellicht voor veel mensen een reden zijn om niet te gaan studeren.

De onlangs ingevoerde tweede studieregeling maakt het voor ambitieuze studenten onbetaalbaar een tweede studie te gaan volgen. Bij een tweede studie dienen de hogescholen en universiteiten het instellingscollegegeld te hanteren wat kan leiden tot een collegegeld tarief van wel 12.000 euro per jaar. Dit weerhoudt veel studente ervan hun tweede studie af te maken of om een tweede studie te beginnen. De ambitieuze student de zich met een tweede studie wil gaan verdiepen of die een andere richting op wil, heeft gaan andere keus dan een torenhoge lening af te sluiten of toch maar gewoon te gaan of blijven werken in de baan die waarschijnlijk nooit zal leiden tot zijn of haar droombaan.

Naast de tweede studieregeling is onlangs ook de langstudeerboete ingevoerd. Ieder student mag maar één jaar langer over zijn bachelor of master doen dan dat de opleiding duurt. Lukt het niet om binnen die periode de studie af te ronden dan moet de student naast het wettelijke collegegeld van 1713 euro een boete betalen van 3.063 euro per jaar.

Kortom er zijn heel wat eisen waaraan de (aankomende) student van tegenwoordig aan moet voldoen. Zo moet de student, of diens ouders, beschikken over veel geld wil de student niet met een forse studieschuld zijn carrière beginnen. Is de studie eenmaal begonnen dan moet de student snel afstuderen, dus bijbaantjes en bestuursfuncties zitten er niet in. En tenslotte moeten studenten ook precies weten wat ze willen, want is de studie eenmaal afgerond, een tweede studie zit er niet meer in.

Is het toch allemaal gelukt om te kunnen studeren, vergeet dan niet de studenten zorgverzekering. Vanaf 18 jaar is het immers verplicht een eigen zelfstandige zorgverzekering af te sluiten. Als student valt er wel wat voordeel te behalen in een collectief studentenpakket. Via de hogeschool of universiteit is het vaak mogelijk een collectieve zorgverzekering af te sluiten, maar ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedeljke Studenten Overleg (ISO) bieden deze mogelijkheid.

Browse by Topic